Föld-napi akciósorozat Margittán

Föld-napi akciósorozat Margittán

Csütörtökön a I. L. Caragiale utcán található tömbháznegyedhez érkeztek a margittai fiatalok egy hársfával. A facsemetét a polgármesteri hivataltól kapták. A szóban forgó tömbházban lakó kisnyugdíjas hölgy kérésére ültettek a Margittai Ifjai Körének (MIK) tagjai. A néni és az ott lakók elmondása szerint két fa állt a ház előtt tavalyig. Akkor a lakosok egy része úgy döntött, hogy kivágatják a fát, hogy könnyebb legyen a lépcsőház melletti parkolás.

Margitta - faultetes (3)

 

A „fapártiak” az egyik kivágott fa helyére kérték a csemete elültetését. A fiatalok meg is találták a régi fa gyökereit, ami nehezítette az új elültetését. A tömbházban élők egy része készséges volt, vizet hoztak és a fiataloknak hálálkodtak. Mások azt mondták, hogy nem kell oda fa, mert majd árnyékot tart és a tömbház mellett a parkolás is nehezebb lesz, ugyanakkor a madarak is piszkolnak majd.

A MIK tagjai remélik, hogy a fa nem kerül majd a vita áldozatává és gyökeret ereszt, fejlődik majd, aminek eredményeképpen oxigénnel tölti meg a levegőt, árnyékot tart majd a nyári kánikulában.

Margitta - faultetes (2)

Kedden éjszaka a fiatalok környezetvédelmi szövegeket és rajzokat festettek a város két legforgalmasabb pontjának járdájára. Szerdán a Margittai Ifjak Körének tagjai 16 órakor a polgármesteri hivatal melletti és szembeni parkokba kihelyezték az általuk készített madáretetőket. A szervezet tagjaihoz csatlakozott egy III.-os osztály Szűcs Andrea tanítónő vezetésével. A gyerekek segítettek felszerelni a madáretetőket és a tanítónő által vásárolt madáreledelt berakták az etetőkbe. 18 órától Antal Zsolt földrajztanár beszélt a Föld elmúlt éveinek melegedéséről, lehűlésről, ezek okairól és a jövőképről.

Pénteken a polgármesteri hivatal előtt állítanak ki képeket és újrahasznosítható szemétből szobrokat.

Szombaton 8 és 14 óra között elektromos és elektronikus szemetet gyűjtenek, amit a RoRec elszállít, majd 14 órától biciklis felvonulásra kerül sor, azután a Progresului ANL negyedében szedik össze a szemetet. A szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Margittai Ifjak Köre