A bihari ifjúság megmutatta erejét

A bihari ifjúság megmutatta erejét

A Bihar megyei Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács (BTIET) kedden délután tartotta meg küldöttgyűlését, melyen az elnök tevékenységi beszámolója mellett arról is döntöttek a jelenlévők, hogy a szervezek kiket nevesíti ifjúsági jelöltként a megyei, illetve a nagyváradi városi tanácsosi listára.

A Fekete Sas-palotabeli Window pubban megtartott gyűlésen 270 fiatal vett részt szerte a megyéből. Bántó Norbert moderátor ismertette a találkozó célját, majd felkérte Debreczeni Sándort, a BTIET elnökét arra, hogy tartsa meg beszámolóját. Mint elhangzott, a BTIET nem annyira szervező, mint inkább koordináló szerepet tölt be a bihari ifjúsági civil szférában. A szervezésből azonban a tagszervezetek jelesre vizsgáztak, hiszen az utóbbi egy esztendőben több mint 1700 programot szerveztek. Voltak, amelyek kisebb csoportot mozgattak meg, ilyenek a továbbképzések és csapatépítő táborok, de olyan is volt, amelyik ötezer fiatalt vonzott, például a margittai Szabadság Fesztivál. Debreczeni további jó munkát kívánt az ifi vezetőknek, és nem felejtette el megköszönni a megyei RMDSZ segítségét és támogatását sem. Ugyanakkor a BTIET elnöke elmondta, mind a megyei, mind a váradi tanácsba nevesítenek egy-egy jelöltet, akiknek személyéről és támogatásáról a küldöttgyűlésnek kell döntenie. Debreczeni elmondta, a megyei önkormányzati képviselőtestületbe Boda Gergely Zoltánt, a Vidéki Ifjúsági Szövetség (VIDIFISZ) elnökét javasolják, míg a nagyváradi tanácsba Borsi Imre Lórántot, a Bihar megyei Cserkész Ifjúsági Szövetség (BICSISZ) vezetőjét indítanák.

BTIET Boda Gergo

Boda Gergely Zoltán rövid beszédében arra világított rá, hogy a tavalyi nagysikerű Szabadság Fesztivál is csapatmunka eredménye volt, és a megyei tanácsban is azt szeretné, ha csapattagként lehetne jelen. Ugyanakkor kiemelte, a VIDIFISZ az RMDSZ partnerszervezete, vagyis a viszony nem alárendeltségi, hanem partneri.

BTIET Dabreczeni Boda Pasztor

Az ifi gyűlésen jelen lévő Pásztor Sándor, az RMDSZ megyei tanácsoslistájának vezetője elmondta: támogatja, hogy az ifjúság jelöltje megkapja a megyei lista negyedik helyét, a listavezető, valamint a református és a római katolikus egyház delegáltja után.

BTIET Borsi Lorant

Borsi Imre Lóránt lendületes kampánybeszédet tartott. Elmondta, szándéka szerint a helyi tanácsban azért dolgozna, hogy a váradi fiataloknak egészségesebb környezetet hozzon létre a megyeszékhely. Ahhoz ugyanis, hogy a kivándorlást mérsékelhessék, fontos otthonosabbá, élhetőbbé tenni Nagyváradot. Ezért azt mondta, javasolni fogja új uszoda építését, és kezdeményezi, hogy a nyugdíjasokhoz hasonlóan a váradi diákok és egyetemisták is ingyen használhassák a tömegközlekedést.

BTIET Huszar istvan

Huszár István támogatásáról biztosította a fiatalokat, és megerősítette: a helyi problémákat helyben kell megoldani. Bár az ifjak kérték, hogy a városi tanácsosi listán is a negyedik helyet kapja meg a fiatalság delegáltja, Huszár semmit sem ígért, csak annyit mondott, hogy eleddig tíz tanácsosjelölt adta le dokumentációját, közöttük az ifik jelöltje is, és ő azon fog dolgozni, hogy mint a tízen bejussanak a helyi képviselőtestületbe – arra egyébként a ‘90-es években volt példa, hogy ennyi RMDSZ-es ült a tanácsban.

BTIET Szabo odon

A moderátor Bántó Norbert úgy említette Szabó Ödönt, mint a bihari fiatalok egyik főtámogatóját, aki nemcsak ígért, hanem amit tehetett, meg is tette az ifjúságért. A parlamenti képviselő hangsúlyozta: szeretné megköszönni Kiss Sándor megyei RMDSZ-elnöknek az utóbbi tizenhét évben kifejtett tevékenységét, melyben mindig hangsúlyosan jelen volt az ifjúság problémája, szívén viselte a fiatalság sorsát. Majd megemlítette: annak idején Szabó József is a fiatalság jelöltjeként került be a váradi tanácsba, és az akkori gárdának köszönhető például az, hogy ma ingyen wifi van szinte valamennyi váradi köztéren. Akkor kevesen hitték el, hogy bármi is elérhető, de bebizonyosodott, hogy jelenléttel és kitartással megvalósíthatók a tervek.

BTIET szavazas

A küldöttgyűlés utolsó fázisában a jelenlévők megszavazták mind a tevékenységi beszámolót, mind az ifjúsági tanácsosjelölteket. A találkozó végén a Szomszédnéni Produkciós Iroda két humoristájának előadása következett.

BTIET Szomszedneni Produkcios Iroda

Borsi Balázs
Reggeli Újság