Biharország szép hazám

Biharország szép hazám

A Vidéki Ifjúsági Szövetség megalakulása óta egy kiemelt célt szeretne elérni, azt, hogy a fiatalok szülőfalujukban maradjanak, jól érezzék ott magukat, és ne az elköltözés gondolata vezérelje távlati terveiket. Szeretnék továbbá megmutatni a fiatalokban lévő tenni akarást, szervezőképességet és tehetséget.

Ezen célok keretében vasárnap került megrendezésre a Biharország szép hazám elnevezést viselő programjuk. A program reggel kezdődött, Május 1 fürdőn melyen részt vett Pásztor Sándor aki sok sikert és eredményes munkát kívánt a fiataloknak.

A program fő célja a hagyományok felelevenítése, a magyar kultúra iránti felelősségérzet megerősítése volt a Bihar megyei fiatalokban. A játékos programok, érdekes tevékenységek nem rejtett célja a bihari hagyományok megismerése, tudatosítása a térség fiataljaiban. A program révén számos fiatal tudása gazdagodott irodalmi, történelmi, természeti, népművészeti téren. A magyar kultúra és a helyi hagyományok ápolása az új dolgok felfedezésére és befogadására való igényt elégítette ki. Ilyen vetélkedők  hiányában a fiatalok elfelejtik, hogy kik ők, hol is élnek és mi a múltjuk. A 18 -22 éves fiatalok sokkal jobban élvezik az ilyen jellegű vetélkedőket, mint a száraz, könyvízű versenyeket, ráadásul itt nem egyénileg, hanem csapatban kell teljesíteni, ami szintén nagy kihívás. Nem elhanyagolandó az sem, hogy mindeközben a fiatalok barátságokat kötöttek, megismerték egymás szülővárosának, szülőfalvának jellegzetességeit, értékeit. A programban 8 csapat, és 11 település fiataljai vettek részt, két csapat Érmihályfalváról, egy –egy csapat Margittáról, Monospetriből, Árpádról, Tótiból illetve két vegyes csapat (Szalonta, Szalacs, Bihar illetve Micske és Érszőllős) is megmérette magát a versenyben.

A háromtagú zsűri pontjainak összesítése után a nyertes csapat az Árpádi favillások vehették át a trófeát, őket követte Érmihályfalva csapata illetve a dobogó legalsó fokára Margitta ifjúsági csapata került fel.

Boda Gergely a szövetség elnöke, a program végén gratulált minden fiatalnak és kihangsúlyozta, örömét, hogy a fiatalok fontosnak tartották ezt a versenyt, bízik benne, hogy sok hasznos dolgot tanulhattak egymástól a résztvevők.Untitled