Történelmünket kutatva

Az érmihályfalvi Szépkor Nyugdíjas Egyesület, mely közel 120 lelkes taggal büszkélkedhet, ismét egy felejthetetlen kirándulással gazdagodott. A „Történelmünk Kutatva” elnevezésű eseményre való készülődés izgalmas időszak volt mindannyiunk számára, és a rendezvény maga méltó módon hozta a várt eredményeket. Az eseményre 50 tagunk nevezett be, akik lelkesedésükkel és nyitottságukkal garantálták a program sikerét. Az előzetes tervezés során a szervezők odafigyeltek arra, hogy a kirándulás „kövesse” a magyar történelmet, irodalmi nagyjainkat, valamint a mai művészetünk jelentős alkotásait. Az Adyfalvi úti célunk kiválóan illeszkedett a célkitűzéshez, hiszen ez a helyszín gazdag történelmi múlttal rendelkezik, és olyan érdekességeket kínál, melyek mélyebben megértették az itt résztvevők számára a múlt és jelen összefonódását. A kirándulás során két csoportban fedeztük fel a térséget, mindkét csoportot szakértő idegenvezetők kísérték. A közvetlen érintettek – azaz mi, a résztvevők – már az első pillanattól kezdve elmerülhettünk Adyfalva történelmében és kultúrájában. A helyi múzeumban és galériákban megtaláltuk a múlt századok emlékeit, melyek számos érdekes történettel szolgáltak. Az Ady Endre-emlékházban különleges élményekben volt részünk, hiszen érezhettük a költő szellemiségét és mélységes gondolatait. A falu jelképét, az Ady-kúriát is felkerestük, ahol a múlt és jelen találkozása nyújtott feledhetetlen perceket.

A közvetett érintettek közé tartoznak azok a helyiek, akik a kirándulás során vendégül láttak bennünket, vagy akik valamilyen módon részesei voltak az előkészületeknek.

A program során megtapasztalt eredmények nemcsak az egyesület, hanem az egész közösség számára is pozitívak voltak. Az érdekfeszítő történelmi és kulturális élmények nemcsak tudásunkat gazdagították, hanem erősítették a tagság közötti kötelékeket is. A résztvevők együtt élték át a múlt eseményeit, és ezáltal szorosabbá vált a közösségi szellem.

A kirándulás eredményeként az egyesület aktív közösségként mutatkozott be, amely nemcsak a tagoknak, hanem a szélesebb társadalomnak is értéket ad. Az esemény nyomán több tag is kifejezte szándékát a további részvételre, így a tagság száma jelentős mértékben bővült. A Szépkor Nyugdíjas Egyesület céljai felé tehát lépésről lépésre haladunk, és a fenntartható aktív közösség kialakítása egyre valószínűbbé válik.

A „Történelmünk Kutatva” kirándulás tehát nem csupán egy egyszeri esemény volt, hanem egy olyan tapasztalatszerzési lehetőség, amely mélyen beivódott az egyesület életébe. A történelmi utazás nemcsak a múlt iránti tiszteletet, hanem a jelen és jövő iránti elkötelezettséget is erősítette meg, és új lendülettel töltötte fel az érmihályfalvi Szépkor Nyugdíjas Egyesület mindennapjait.

A programot a Communitas Alapítvány támogatta a Művelődési szaktestületen keresztül.