Díjazva lett a térség legnagyobb ifjúsági fesztiválja

Díjazva lett a térség legnagyobb ifjúsági fesztiválja

A Bihar Megyei Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács és a Bihar megyei RMDSZ által Márciusi Ifjak díjban részesült a Szabadság Feszt ifjúsági rendezvény.

Alábbiakban olvasható a laudáció.

„A Vidéki Ifjúsági Szövetség megalakítása óta alapvetően két cél mentén határozza meg működését. Elsősorban azt tekinti fő feladatának, hogy tagjai szakmai, tudományos fejlődését és képzését minél magasabb szinten valósítsa meg, olyan alkalmakkal és lehetőségekkel kiegészítve az egyetemi és iskolai oktatást, melyek anyagi és szakmai vonzatuk kapcsán ezen intézmények képzési programjaiban nem valósíthatóak meg. Ilyen plusz hozzájárulás a szervezet által szervezett képzések profi trénerek bevonásával, táborok, kerekasztal beszélgetések, kultúrális események, szemináriumok, a szakmai kapcsolatok ápolása valamint a vállalkozói szféra irányába tett kezdeményezések. Emellett az is cél, hogy ne csak saját tagságuk, hanem szélesebb értelemben Bihar megye fiatal magyarságát is segítsék, támogassák. Fontosnak tartják, hogy a helyi magyar közéletet olyan tudományos (de közérthető) és kulturális alkalmakkal gyarapodjanak, melyek hozzájárulnak a helyi magyar közösség szellemi fejlődéséhez, aktuális ismereteket közvetítenek, mint például a Szabadság Feszt -nyári egyetem.

A Vidéki Ifjúsági Szövetség vezetősége 2013 tavaszán úgy döntött, hogy létrehoz egy szórakoztató ám komoly szakmai és kulturális háttérrel rendelkező, fiataloknak szóló ifjúsági teret, melyet minden évben megszervez. A rendezvény már hat éve töretlenül növekszik.  Az erdélyi, partiumi fiatalok igényeire és fejlődési lehetőségeire figyelve indították el a rendezvényt, mely a szórakoztató programok mellett képzési, szakmai, kulturális modulokat is tartamaz. A rendezvény jelenleg nem csak Bihar megye legnagyobb magyar ifjúsági fesztiválja hanem térségünk, a Partium egyik legkiemelkedőbb eseménye. A délelőttök folyamán előadások, képzések, csoportos tevékenységek, kerekasztal megbeszélések kerülnek megrendezésre: pályaorientáció, időmenedzsment, önismeret, stratégiatervezés, érzelmi inteligencia, önkéntesség, kultúra témakörökben. E mellett számos partiumi és erdélyi magyar tehetséges fiatal énekes és táncos kap bizonyítási lehetőséget, a fesztivál egyik célja ugyanis lehetőséget biztosítani a tehetséges fiatalok érvényesülésének.  A számos szórakoztató és képzési programok által egy felejthetetlen fesztivál-élményt szeretnének nyújtani a térség fiataljainak, kiemelten azoknak, akik nem tudnak megfizetni egy nagyobb nemzetközi szintű rendezvényen való részvételt.

Mindemellett a rendezvény keretében évente több mint 50 önkéntes fog össze Érmihályfalvától Nagyszalontáig, Debrecentől Marosvásárhelyig, hogy egy sikeres rendezvény valósuljon meg. Nem csak önkéntesként, hanem résztvevőként sokan térnek haza szülővárosukba erre a rendezvényre, hiszen elmondásuk szerint, ez egy olyan családias hely ahol újra találkozhatnak rég nem látott barátaikkal, volt egyetemi és iskolai társaikkal. Nem utolsó sorban a Szabadság Feszt, hisz erről van szó, jelentősen hozzájárul Margitta, illetve a Berettyó menti kistérség turisztikai fejlődéséhez.

A díjat átveszi Boda Gergely a szövetség elnöke, a Szabadság Feszt főszervezője.”