Mátyás király fekete serege táborozott Mézgeden

Mátyás király fekete serege táborozott Mézgeden

Július 20–24-e között több, mint 250 cserkésszel népesedett be a Bihar megyei Mézged, itt tartotta ugyanis idei, sorrendben hatodik szövetségi táborát a Bihar megyei Cserkész Ifjúsági Szövetség (BICSISZ). Az elmúlt évekhez hasonlóan, ezúttal is a magyar történelem egy részletére építették fel a szervezők a tábor tematikáját. Idén Mátyás király és a fekete sereg volt a téma.

Szentjobb győztes csapata

Szentjobb győztes csapata

A tábor főparancsnoka, aki Mátyás király szerepét játszotta, az Horváth Béla, vagyis Bici bá a BICSISZ alelnöke volt. Sípjának hallatán valamennyi táborozó cserkész négyszögre gyülekezett, és meghallgatták Borsi Imre Lóránt, vagyis Lór bá főparancsnoknak, a BICSISZ elnökének tábornyitó köszöntőjét. Köszöntötte a cserkészeket a Mézgedet is magába foglaló Magyarremete község alpolgármestere, Nicolae Bodea és Bálind György helyi tanácsos is, akik örömüket fejezték ki, hogy településük ad otthont a cserkésztábornak. Köszönet illeti mindkét elöljáró munkáját, hiszen hathatós segítséget nyújtottak a tábor lebonyolításában. Jutalmuk a táborozók részéről egy-egy cserkésztaps volt. Horváth Béla táborparancsnok eligazítást tartott és ismertette a tábori rendet, majd az esti ima és vacsora után a tábortűz meggyújtása zárta a nyitó napot.

A vándorkupa átadása

A vándorkupa átadása

A tábor másnapján kezdetét vette a vándorkupáért való verseny, amikor is a résztvevő települések csapatai barátságos vetélkedőkkel és versenyszámokkal mérték össze rátermettségüket. A két nap alatt lezajló versenyen volt stafétafutás, kötélhúzás, „betegszállítás” hordágyon, gólyaláb-verseny, zsákbaugrás, várméta és a népszerű számháború is, de a szórakoztató programok mellett a komolyabb oktatás és megmérettetés sem maradt el. A cserkészek számot adtak tudásukból elsősegélynyújtásból, tűzrakásból, csomózásból, tájékozódásból, és történelmi ismereteikből is. Valamennyi versenyszámot pontozták, és a legtöbb pontot összegyűjtő csapat lett a győztes.

Pénteken ebéd után nagy túrára indult valamennyi résztvevő. A tábor helyszínétől több mint hat kilométerre levő mézgedi barlangba indultak portyára, ahol a közel egy órás túra alatt idegenvezető kíséretében járták be és ismerték meg a cseppkőbarlangot.

Szombaton a déli órákban eredményhirdetésre fújt gyülekezőt Bici bá. A szoros versengés után, a Szentjobbi 9-es számú Szent István király Cserkészcsapatnak tapsoltak és gratuláltak a táborozók, hiszen megérdemelten és becsületesen, több, mint hatszáz ponttal ők szerezték meg az első helyet. A versenyért járó vándorkupát Borsi Imre Lóránt főparancsnok nyújtotta át Seres Roland szentjobbi parancsnoknak a résztvevők tapsának kíséretében.

Köszönet illeti elsősorban a helyet biztosító és előkészítő Bálind György helyi tanácsost aki önzetlenül segítette a táborozókat. Szintén köszönet jár a konyhán ügyeskedő asszonyoknak, akik a beosztott segítőkkel együtt naponta biztosították az étkezést. Köszönet jár továbbá a BICSISZ vezetőségének és a Bethlen Gábor Alapítványnak. A legnagyobb felelősség azonban mégiscsak a csapatokat vezető cserkészparancsnokoké, akik idejüket, energiájukat áldozva felelősségteljesen vezetik a gyerekeket, vigyázva testi-lelki épségükre. Jó munkát cserkészek!

Tőtős Norbert
a margittai 8-as számú Pálffy Károly Cserkészcsapat parancsnoka

 

A program hivatalos főtámogatója a Bethlen Gábor Alap volt.

Image result for bethlen gabor alap