Sátortábor

Sátortábor

Idén július 8-10. között került megrendezésre a Vidéki Ifjúsági Szövetség ‚Sátortábor” elnevezésű programja, melynek keretében több, mint 30 fiatal vehetett részt egy fantasztikus programban. A program fő célja a fiatalok összekovácsolása, a közösségért való felelősségérzet megerősítése volt a Bihar megyei fiatalokban. A játékos programok, érdekes tevékenységek nem rejtett célja a fiatalok készségeinek fejlesztése, saját képességeik megismerése, tudatosítása a térség fiataljaiban. A verseny döntőjét a Vársonkolyosi Ifjúsági és Sportminisztérium táborában szervezték meg.

A hétvége első napján a fiatalok egy kerekasztal beszélgetés keretében arra keresték a választ, hogy melyek azok a problémák amelyekkel a mai fiatalok küszködnek és hogyan lehetne ezeket megoldani. emellett ez a nap remek lehetőség volt csapatépítő játékok szervezésére ahol a számos érdekes feladat mellett megtanulhatták mennyire fontos a csapatszellem, a kommunikáció. Szombaton, a második nap a fiatalok egy egész napos túrán vehettek rész, melynek keretében megtekinthették a vársonkolyosi Kereszt-kilátót és a körösrévi Zichy barlangot. A nap végén a fiatalok tábortüzet gyújtottak és közös éneklésbe kezdtek. Vasárnap a hazautazás előtt ismét egy rövid túra keretében a gyerekek megtekintették a vársonkolyosi Nagy Magyar barlangot.

A program az együttes fejlesztést, vagyis a résztvevők közötti jobb kommunikációt, hatékonyabb együttműködést valósította meg. A csapatépítő játékok által fejlesztett főbb készségek, területek: alkalmazkodás egymáshoz, bizalomépítés, kommunikáció, együttműködés, motiváció, döntéshozatal, konfliktuskezelés, időgazdálkodás, stresszes helyzetek kezelése, vezetői készségfejlesztés. A program közvetlenül érintettjei a szervezet tagjai akik részt vettek a csapat összekovácsolásban. A közvetetten érintettek pedig azon személyek akik nem csupán hallottak a programról, hanem mindazon személyek akik a jövőben ezen fiatalokkal együtt, egy közösségben, egy projektben dolgozni fognak. A program lehetővé tette azon alapvető szükséglet kielégítését miszerint minden embernek fontos a hovatartozás, egy közösségbe, egy csoportba való tartozás. Ez a program remek alkalom a társaságba való minél mélyebb beilleszkedéshez. Ezt elősegítette a közös célok kidolgozása, a közös tevékenységekben való részvételek. A program keretén belül számos csapatépítő játék, bizalom játék, kommunikációs és kommunikációt elősegítő program, konfliktuskezelési tanácsok és programok voltak

A program kiemelt támogatója a Bethlen Gábor Alap.