Környezetvédelemre nevelő programot zárt a margittai fiatalok egyesülete

Környezetvédelemre nevelő programot zárt a margittai fiatalok egyesülete

Öt nap, három kis vödör színes kréta, öt madáretető, másfél órás előadás, ásó, lapát, hársfa, több mint egytucatnyi makett, rajz, fénykép, egy kis furgon elektromos és elektronikus hulladék, majd félszáz kerékpáros, harminc zacskó szemét – így néz ki címszavakban a MIK Föld napja!

Elektromos és elektronikus hulladékgyűjtéssel, kerékpár felvonulással és szemétszedéssel zárult a Margittai Ifjak Körének (MIK) többnapos Föld-napi programsorozata.

Szombat reggel a polgármesteri hivatal előtt várták a fiatalok azokat a lakosokat, akiknek nem használt, elromlott elektromos vagy elektronikus, kidobni való hulladékuk volt. 14 óráig egy kis furgonnyi szemét gyűlt össze, amit a RoRec elszállított.

MIK Fold napja (1)

Ezt követően rendőrségi felvezetéssel több félprofi és profi, ugyanakkor civil kerékpáros sorakozott fel. A biciklisek tettek egy kört a városban, akikhez Pocsaly Zoltán, Margitta polgármestere is csatlakozott.

MIK Fold napja (3)

A cél a Pandurilor utcán található ANL negyed volt. Itt a rétről szemetet szedtek az önkéntesek. A MIK vezetősége és tagsága ezzel az öt napos programsorozattal szerette volna felhívni a város lakóinak figyelmét a Föld megóvására és megbecsülésére.

MIK Fold napja (2)

Pénteken délelőtt a MIK a polgármesteri hivatal előtt állította ki azokat a fotókat, amelyek a környezetvédelemre hívják fel a figyelmet. Ugyanebben az időben a Horváth János Elméleti Líceummal közösen, Horváth Éva technológia tanárnő irányításával a diákok maketteket állítottak ki. „Öröm azt látni, hogy sokan készültek a mai napra, annak ellenére, hogy kedden szóltunk az iskola vezetésének és csak szerdától tudtak a diákok erről a lehetőségről. Jó érzés az is, hogy a járókelők megállnak és nézelődnek, remélem el is gondolkodnak mindennapjainkon” – mondta Demián Zsolt, a MIK elnöke. A gyerekek, bár az idő szűk volt, szép számban készítettek kiállítanivalót. Az ebben a programban részvevő gyerekek mindegyike ingyen belépőt kap a városi strandra Pocsaly Zoltán polgármester felajánlásából.

MIK Fold napja (7)

Csütörtökön a I. L. Caragiale utcán található tömbháznegyedhez érkeztek a margittai fiatalok egy hársfával. A facsemetét a polgármesteri hivataltól kapták. A szóban forgó tömbházban lakó kisnyugdíjas hölgy kérésére ültették el a csemetét a MIK tagjai. A néni és az ott lakók elmondása szerint két fa állt a ház előtt 2014-ig. Akkor a lakosok egy része úgy döntött, kivágatják a fát, hogy könnyebb legyen a lépcsőház melletti parkolás. A „fapártiak” az egyik kivágott fa helyére kérték a csemete elültetését. A fiatalok meg is találták a régi fa gyökereit, ami nehezítette az új elültetését. A tömbházban élők egy része készséges volt, vizet hoztak és a fiataloknak hálálkodtak. Mások azt mondták, hogy nem kell oda fa, mert majd árnyékot tart és a tömbház mellett a parkolás is nehezebb lesz, ugyanakkor a madarak is piszkolnak majd.

A MIK tagjai remélik, hogy a fa nem kerül majd a vita áldozatává és gyökeret ereszt, fejlődik majd, aminek eredményeképpen oxigénnel tölti meg a levegőt, árnyékot tart majd a nyári kánikulában.

MIK Fold napja (5)

Kedd éjjel a fiatalok környezetvédelmi szövegeket és rajzokat festettek fel a város két legforgalmasabb pontjának járdájára. Szerdán délután a Margittai Ifjak Körének tagjai a polgármesteri hivatal melletti és szembeni parkokba kihelyezték az általuk készített madáretetőket. A szervezett tagjaihoz csatlakozott egy III.-os osztály Szűcs Andrea tanítónő vezetésével. A gyerekek segítettek felszerelni a madáretetőket és a tanítónő által vásárolt madáreledelt berakták az etetőkbe. Délután Antal Zsolt földrajztanár beszélt a Föld elmúlt éveinek melegedéséről, lehűléséről, ezek okairól és a jövőképről.

MIK Fold napja (11)

Demián Zsolt, a MIK elnöke ezúton is köszöni minden tagnak és a programokban részvevőknek a segítséget. „Azt vehetjük észre, hogy egyre nagyobb problémát jelent a hanyagság. Láthatjuk az árkok szélén, de jelen vannak kisebb félreeső helyeken is az eldobott, vagy a szél által elfújt zacskók, papírok, pillepalackok, de a sort sokáig folytathatnánk. Reméljük, hogy ezzel az ötnapos programsorozatunkkal sikerül néhány fiatalnak – és nemcsak – a figyelmét felhívni a szemetelésre, a környezettudatos életmódra, környezetünk tisztán tartására, a Föld megóvására” – mondta a MIK elnöke.

Tisztelettel,
a MIK