Biharország, a mi szép hazánk

Biharország, a mi szép hazánk

Az elmúlt hétvégén a Vidéki Ifjúsági Szövetség (VIDIFISZ) szervezte meg apüspökfürdői Perla Szállodában az immár hagyományossá vált Biharország, szép hazám elnevezésű honismereti vetélkedő megyei döntőjét.

Biharorszag, szep hazam (4)

A vetélkedőt 2006 és 2010 között még az érmihályfalvi Pro Scholam Egyesület, majd 2012-től a Vidéki Ifjúsági Szövetség évente szervezte meg. Míg 2012-ben és 2014-ben a VIDIFISZ tag- és partnerszervezetei vetélkedtek, az idén ismét az általános iskolások lettek megszólítva a történelem és földrajz szakos tanáraik által.

A vetélkedőt április végén hirdették meg, melyre első körben 12 Bihar megyei iskola csapata jelentkezett. Ezek közül az online rendezett elődöntőből 8 csapat jutott be a döntőbe: Szacsvay Imre Általános Iskola, Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, Érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola, Érszőllősi Általános Iskola, Margittai Horváth János Elméleti Líceum, Telegdi Általános Iskola, Szentjobbi Általános Iskola. A döntőbe bejutott nyolc csapat közül sajnos végül csak hét tudta vállalni a megmérettetést, mivel a Művészeti Líceum csapata az utolsó pillanatban objektív okokból lemondta a döntőn való szereplést.

Biharorszag, szep hazam (3)

A vetélkedő megnyitóján Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő köszöntötte a diákokat és kísérő tanáraikat. A képviselő elmondta, hogy mint történész nagyon örül az ilyen vetélkedőknek és nagyon fontosnak tartja, hogy a mai fiatalok minél többet tudjanak meg szűkebb értelemben vett hazájukról, Biharországról. Ezáltal, ha bárhova is elkerülnek, el tudják majd mondani, hogy milyen gazdag ez a vidék mind történelmi emlékhelyek, illetve épületek, mind földrajzi adottságok szempontjából.

A vetélkedő zsűrijében négy pedagógus foglalt helyet: Kéry Hajnal főtanfelügyelő- helyettes, dr. Ambrus Attila, az Ady Endre Elméleti Líceum földrajz szakos tanára, Kecse Gabriella, a Szacsvay Imre Általános Iskola magyar és néprajz szakos tanára és igazgató-helyettese,valamint Fazekas Gábor, az Ady Endre-líceum történelem szakos tanára.

Ahogy azt a főszervező, dr. Bántó Norbert többször is hangsúlyozta, a vetélkedő egyedisége abban áll, hogy nem előre megadott könyvészetből kellett készülniük a csapatoknak, hanem egyrészt saját településüket mutatták be, másrészt pedig a játékos feladatok során, miközben vetélkedtek, tanultak is egymástól a diákok, vagy épp a feladványokból.

Biharorszag, szep hazam (2)

A közel három órán át tartó verseny után következett a jól megérdemelt ebéd, majd az eredményhirdetés. A szoros versenyben az érszőllősi SZ.É.CS.I. Szőlőszemek csapata végzett a harmadik helyen, második lett az érmihályfalvi ÉRMEZŐK csapata, míg az első helyezést anagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola „Biharország szép lányai” névre keresztelt csapata szerezte meg.

Az eredményhirdetést követően senki sem távozott keserű szájízzel, hisz a versenynek helyt adó szálloda jóvoltából minden résztvevő kipróbálhatta a fürdőkomplexum aquaparkját, ahol késő délutánig fürdőzhettek a diákok, illetve kísérő tanáraik.

Biharorszag, szep hazam (1)

A rendezvény főtámogatói a Communitas Alapítvány és a püspökfürdői Perla Szálloda voltak.