Néptánctalálkozó

Néptánctalálkozó

Az Érmihályfalvi Ifjúsági Szervezet (ERMISZ) által szervezett Néptánctalálkozó, melyet eredetileg az év első felében kellett volna megvalósúlj, végül pénzügyi nehézségek miatt később, október 21.-én de annál nagyobb lelkesedéssel valósult meg a Gizella Művelődési Központban. A program egyik fő célkitűzése az volt, hogy a fiatalokat bevonva segítse a hagyományőrzést, a közösségépítést, és elősegítse a néptánc iránti érdeklődésüket.

Az esemény elsődleges célja a helyi fiatalok – tanulók és diákok – iskolán kívüli oktatása, felkészítése volt. Az ERMISZ szervezet évente műveltségi vetélkedőket, kulturális és szociális rendezvényeket szervez, de a Néptánctalálkozó különleges helyet foglal el ezen események között. A táncházak célja nem csupán a táncok oktatása, hanem a közös szórakozás, a tanultak gyakorlatba való ültetése is.

A rendezvényen való részvétel egy olyan komfortzónán kívüli oktatást biztosított a fiataloknak, mely hatalmas élményt jelentett számukra. A néptánctalálkozó nem csupán a táncos készségek fejlesztésére fókuszált, hanem az élményeken keresztül segített megőrizni és ápolni a helyi hagyományokat. Az ilyen típusú események kiváló alkalmat teremtettek az érdeklődő fiatalok számára, hogy közelebbről megismerjék és megtanulják a régi és új néptáncokat.

A program célja volt továbbá a nemzeti identitás és kultúra ápolása, hiszen a felgyorsuló világban ezekre az értékekre való odafigyelés egyre fontosabbá válik. A Néptánctalálkozó révén a fiatalok közvetlen kapcsolatba kerültek hagyományaikkal, megtapasztalva azok értékeit és szépségét.

Bár a rendezvényt pénzügyi problémák miatt később valósítottuk meg, az elért eredmények és a résztvevők lelkesedése tökéletesen indokolta a megvalósítást. A célcsoportba tartozó fiatalok nemcsak a néptáncokat tanulták meg, hanem együttműködési készségeiket is fejleszthették, és olyan közösség részévé váltak, amely támogatja és ápolja a kulturális örökséget.

A rendezvény közvetlen haszonélvezői a résztvevő fiatalok voltak, akik nem csupán a táncokban fejlődhettek, hanem értékesebbé vált számukra a közösség és a kultúra is. A közvetett haszonélvezők pedig az egész közösség, hiszen a hagyományok ápolása és továbbörökítése mindannyiunk érdeke.

Az ERMISZ Néptánctalálkozója tehát nem csupán egy kulturális esemény volt, hanem egy olyan kezdeményezés, amely hozzájárult a helyi fiatalok kulturális identitásának erősítéséhez és a közösségépítéshez. A rendezvény sikerét a résztvevők lelkesedése és az elért eredmények méltán hirdetik.

Az esemény főtámogatója a Communitas Alapítvány volt.