Márciusi Ifjak-díjakat adtak át Nagyváradon

Márciusi Ifjak-díjakat adtak át Nagyváradon

Hagyományosan minden évben március idusának előestéjén a Bihar Megyei Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács (BTIET) döntése nyomán odaítélt díjakat adnak át három kategóriában a Szigligeti Színházban. Az egybegyűlteket Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke köszöntötte. Ünnepi beszédet Novák Károly Eduárd, Románia ifjúsági és sportminisztere mondott. Arra hívta fel a figyelmet: a szabadságharc kitörésének 175. évfordulóját megelőző napon azokra a hősökre emlékeznek, akik meghatározói és alakítói voltak a forradalomnak, és felidézik mindazok emlékét, akik képesek voltak mindent feladni céljaik elérése érdekében. „A szabadságot ünnepeljük és a szabadság eléréséhez vezető kitartásra és bátorságra emlékezünk. Ugyanakkor azokat a fiatalokat, márciusi ifjakat is ünnepeljük, akik civil kezdeményezéseikkel, társadalmi szerepvállalásukkal példaértékű munkát végeztek, maradandót alkottak közösségükben. Az idő távlatában láthatjuk, hogy a forradalom hőseinek törekvései példaértékűek most is, hiszen a ma itt álló fiatalokat, civil aktivistákat is a kitartás, a céljaik mellett való elkötelezettség vezérli” – fogalmazott.

A tárcavezető szerint a mai idők márciusi ifjai, a jelenlevő fiatalok és aktivisták szintén a tettek mezejére léptek és bebizonyították, hogy 2023-ban a szabadság nemcsak álom, hanem valóság is lehet. Merészek voltak, nem féltek kimagasló célokat tűzni maguk elé és küzdeni ezekért minden nehézség és bátortalanító körülmény ellenére. „Ezt jelenti ma forradalmárnak lenni: olyan példamutató munkát végezni, amely nemcsak a közösségetekben értékteremtő, hanem a jövő társadalmának is irányvonalat ad majd” –jelentette ki Novák Károly Eduárd, azt tanácsolva az ünnepelteknek: a 48-as hősök tiszteletére akarjanak ezután is közösségük dobogójára állni, arra a pódiumra, amely a kitartásról és az elveik melletti elkötelezettségről szól. „Arra buzdítalak tehát titeket, hogy higgyetek álmaitokban, hiszen a nagy célok eléréséhez céltudatosság és bátorság kell” – közölte.

A díjazottak – akiknek az elismeréseket Novák Károly Eduárd, Boda Gergely BTIET-elnök és Tőtős Áron MIÉRT-elnökhelyettes adták át, a laudációjukat pedig Szabó Ödön olvasta fel – a következők: Varga Pavel önkéntes, civil aktivista, a Nagyváradi Művészeti Líceum diáktanácsának az elnöke (személy kategóriában), a Páli Szent Vince Társaság gyermekmentő szolgálata (kezdeményezés), valamint a Lilliput Társulat (intézmény) a fiatalokért végzett munkáért és a petofisandor@arany.hu előadás hiánypótló voltáért.

A természet vadvirága

A díjátadót követően a közönség a Szigligeti Társulat A természet vadvirága – Petőfi 200 című dokumentumszínházi darabjának bemutató előtti előadását láthatta, melyben a költő életpályáját követhetjük végig, a színházi pályára való lépéstől a Segesvár melletti végzetes csatáig. A Novák Eszter művészeti vezető által rendezett előadás ismert költeményeken, levelezéseken, naplórészleteken, kordokumentumokon keresztül enged betekintést a lánglelkű költő életébe. A csaknem kétórás előadáson megtudhattuk, mikor is utazott Petőfi azon a bizonyos négyökrös szekéren, milyen nehézségekkel szembesült színészi pályája során, amely alatt Diószegen és Székelyhídon is megfordult, miként teljesült be Szendrey Júliával való szerelme. Az előadás kitért ugyanakkor az olyan kevésbé ismert életmozzanataira, mint a választási kudarcként jegyezhető Szabadszállásról való kitiltására, vagy a katonai rangjáról való lemondására, amelyet követően csak rövid ideig élvezhette.

A program támogatója a Communitas Alapítvány volt.