Biharország, szép hazám

A Vidéki Ifjúsági Szövetség folyó év december 21.-én szervezte meg a „Biharoszág, szép hazám” elnevezésű honismereti vetélkedőt, mely első alkalommal online valósult meg.

A vetélkedő elsőre május közepén lett meghírdetve, de kezdeti nehezségek miatt és a járványügyi intézkedések miatt el lett halasztva december hónap végére. Az első körüzenet után 6 darab 5 fős csapat jelentkezett.

A vetélkedő megnyitóján Boda Gergely VIDIFISZ elnök köszöntötte a fiatalokat. Beszédében kitért arra  hogy, nagyon örül az ilyen fajta vetélkedőknek és nagyon fontosank tartja, hogy a mai fiatalok minél többet tudjanak meg, szükebb értelemben vett hazájukról, Biharországról. Ezáltal, ha bárhova is elkerülnek, el tudják majd mondani, hogy milyen gazdag e vidék, úgy történelni emlékhelyek illetve épületek, mint földrajzi tájak szempontjából. Mindezek mellett sajnálatát fejezte ki, hogy ez a program ilyen feltételek mellett tud csupán megvalósulni.

A vetélkedő zsűrijében négy pedagógus „foglalt” helyet több iskola részéről.

A vetélkedő idén másképp zajlott. A csapatok öt témában kaptak feladatot, be kellett mutassák településüket, jövőtervet kellett készíteni, kulturális naptárat, sport naptárat. A feladatokat a fiatalok nagyon élvezték és szerették. A döntőn kérdéseket kaptak a fiatalok, mellyel igyekeztek az addig kialakult helyzetet módosítani.

A közel 2 órán át tartó verseny után következett a jól megérdemelt eredményhirdetés, mely után a fiatalok kiválaszthatták azokat a könyveket és bögréket amelyet az egyesület nyereménynek hírdetett meg. Több érdekes témájú könyv talál gazdára, enciklopédiák, nyelvk9nyvek, gazdasági és motivációs könyvek egyaránt.. A szoros versenyben az érmihályfalvi fiatalok végeztek az első helyen, másodikok lettek a micskei fiatalok, míg a harmadik helyezést a fiatalok érszalacs csapata szerezte meg.

Első alkalommal került online megszervezésre a program de eredményesnek tekintjük, természetesen bízva abba, hogy a következőket már ismét személyesen valósíthatjuk meg.

A programot a Communitas Alapítvány támogatta.