Bihar megyei ifjúsági táncház és tánctábor

Bihar megyei ifjúsági táncház és tánctábor

A Bihar megyei ifjúsági táncház és tánctábor Margittán, 2019. augusztus 28-31 között került megvalósításra. A program keretében a Vidéki Ifjúsági Szövetség – VIDIFISZ egyik fontos célkitűzését szerettük volna megvalósítani, miszerint hagyományteremtő céllal kulturális programok által bevonni és oktatni a térség magyar fiataljait. A Bihar megyei ifjúsági táncház és tánctábor elnevezésű programunk egyedinek bizonyult a térségben nem csak a létszám miatt, hanem az elmúlt években az egyetlen ilyen jellegű ifjúsági kezdeményezése volt.. A táborral egybekötött táncház célja a fiatalok oktatása mellett a közös szórakozás, a tanultak gyakorlatba való ültetése volt. A meghirdetés után rengeteg fiatal jelentkezett a programra, így elég nehéz dolgunk volt a fiatalok kiválasztásában. A szervezői csapat viszont látván a nagy érdeklődést, a tábor és táncház/táncoktatás mellett úgy döntött, hogy a kultúrára való figyelemfelkeltés céljából egy felvonulást szervez Margitta fő utcáin.

A táborba több mint 60 fiatal vett részt, a megmozdulásba/felvonulásba pedig több mint 860 fő csatlakozott. Kiemelten fontos a hagyományaink ápolása és ez a program kiemelten ezt a célt szolgálta. Az oktatásban résztvevő fiatalok, minden nap a bemelegítő gyakorlatok után elméleti oktatásban részesültek majd ezt követte a gyakorlati oktatás. Mindenki számára napi 3 meleg ételt biztosítottunk. Az oktatók helyi és magyarországi megbecsült és elismert szakemberek voltak, akik tudásukkal igyekeztek a fiatalokat megtanítani a megfelelő lépésekre. A tábor ideje alatt kalotaszegi és mezőségi táncokat tanítottak a fiataloknak. Az estek folyamán a táncházban felcsendülő nóták mellett számtalan régi és új népdal csendült fel illetve került megtanításra. A táncházak ideje alatt a magyarországi Magos zenekar valamint a Bihar megyei Soroglya zenekar biztosította a zenét. A felgyorsuló világban egyre kevesebb szerepet kap a hagyományőrzés a fiatalság körében, de egyesületünk ezzel a programmal jó úton halad ennek újrateremtésében.

Rendkívül népszerű volt a program ami arra sarkalja egyesületünket, hogy nem csak továbbra is megszervezze, hanem újragondolva még nagyobb létszámot bevonva építse és emelje a kulturális programok népszerűségét, eredményességét. Jövőre való tekintettel első perctől kezdve szeretnénk a programba beépíteni a felvonulást, hiszen ez a megmozdulás nagyon széles körben terjedt el. Számtalan gratuláció érkezett nem csak Margittáról, hanem a megye több településéről is. Egyetlen várható gond, az időjárás, hiszen többnyire a programok szabadtériek, valamint szállás szempontjából a fiatalok sátorral érkeznek a helyszínre. De mindenre felkészült csapatunk van és igyekszünk mindenre megoldást keresni.


A program főtámogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő volt.