„Tedd, amit tudsz, ott, ahol vagy, azzal, amid van….”

Az idén várható helyhatósági választások alkalmával a Vidéki Ifjúsági Szövetség valamint partnerszervezetei ifjúsági jelölteket állítanak szerte Bihar megyében. A cél felkészült, elkötelezett, tenni akaró fiatalok kerüljenek vezetői és tanácsosi tisztségekbe, a helyi önkormányzatokba, együttműködve és megegyezve a települések RMDSZ-es vezetéseivel. Kiskerekiben idén Preznyák László helyi ifjúsági alelnök vállalta a megmérettetést és tette le jelentkezését tanácsosi tisztség betöltésére.

A rangsorolásra február 23.-án kerül sor.

Preznyák László hét éve tanul a Debreceni Egyetem Informatika Karán programtervező informatikus szakon. Több, mint egy éve programozó gyakornokként dolgozik egy nemzetközi telekommunikációs vállalatnál, de mind ezek mellett, mindig nagy figyelmet fordít települése kulturális, ifjúsági életére. A civil szférában is rengeteg tapasztalatra tett szert, melyet szülőfaluja életében is kamatoztat.

Lacit kérdeztük meg, hogy mi motiválta őt a jelentkezésre és hogyan látja a települését, azon belül pedig az ifjúságot érintő dolgokat.

  1. Milyen célok vezettek, amikor úgy gondoltad aktív tagja szeretnél lenni közösségednek?

Idestova négy éve alapítottuk meg a helyi fiatalokkal a mi ifjúsági, civil szervezetünket, amely mind a mai napig aktív. Akkoriban már javában mozgolódtunk néhányan, bálokat szerveztünk, egyéb programokat rendeztünk a helyi fiatalságnak, s úgy gondoltuk, illene ezt egy kicsit komolyabbra fordítani. Én mindig is szerettem eseményeket megvalósítani, összegyűjteni egy jó társaságot, kiszakítani az embereket a hétköznapi mókuskerékből. Úgy érzem, mára például egy karácsonyi, húsvéti bál Kiskerekiben már hagyománnyá nőtte ki magát. Ezt jelzi az is, hogy minden alkalommal közel kétszáz vendég érkezik szórakozni hozzánk.

A jövőre vonatkozóan kiemelt fontossággal szeretném kezelni a környezetvédelmi mozgalmakat, szeretném minél tisztábbá, lakhatóbbá tenni a községünket. Az is céljaim között szerepel, hogy a helyi lakosokat közelebb hozzam egymáshoz, több olyan alkalom által, ahol kimozdulnak otthonról, s minőségi kapcsolatokat építhetnek egymás között. Úgy gondolom, ez 2020-ban egy nagy kihívás, amikor a legtöbb ember a telefonjával van legintimebb kapcsolatban.

2. Véleményed szerint melyek a mai ifjúsági szervezetek gyenge pontjai?

Tapasztalatból mondhatom, hogy a leggyengébb pont az az elkényelmesedés, a lustaság. A legtöbben követelik, hogy változás legyen, történjen valami, de tenni nagyon kevesen hajlandóak ezért. Továbbá azt sem felejthetem el, hogy nagyon sok fiatal elhagyta hazánkat új kalandok, szebb jövő érdekében. Kevesen maradtunk.

3. Melyek azok a kitörési pontok, amelyek révén hatékonyabbá teheted a településeden/ Bihar megyében a fiatalság megszólítását? Hogyan tudnád hatékonyabbá tenni a fiatalok és idősebb generációk közötti kommunikációt, viszonyt?

Fel kell venni a modern világ ritmusát és fel kell fedezni, hogyan hozható egyensúlyba a generációk közötti viszony. Én azért érzem alkalmasnak magam egy közösség, csoport, ifjúsági szervezet vezetésére, mert nagyon könnyen alkalmazkodom mindenhez. Úgy érzem, ugyanúgy megtalálom a közös hangot egy lázadó fiatallal, mint egy nyugdíjra váró idős emberrel, s ezt felhasználva talán sikerül olyan mozgalmakat, eseményeket megvalósítanom, ami segíthet áthidalni a köztük levő szakadékot.

4.Milyen további terveid/céljaid vannak? Szeretnél komolyabb szerepet vállalni a közéletben?

Jelöltettem magam tanácsosnak Kiskereki községben, az RMDSZ színeiben. Amennyiben sikerül elnyernem a választópolgárok bizalmát, úgy leendő tisztségemhez méltóan, minden eddigi tudásom, tapasztalatom felhasználásával a közösség érdekeit fogom szolgálni, ahogyan eddig is tettem. Szeretném eddigi megvalósításainkat újabb szintre emelni és szeretnék egy pozitívabb közösséget formálni itthon.

Ami a magánéletemet és szakmai pályafutásomat illeti az egyetem elvégzése után szeretnék továbbra is informatikai területen dolgozni, önmagamat fejleszteni, valamint saját vállalkozást indítani. Rengeteg megálmodott ötletből jó néhány megvalósításán már elkezdtem egyetem alatt foglalkozni, s szeretném véghez is vinni ezeket a feladatokat. Ezek többnyire webes vagy telefonos alkalmazások. A hivatásos szakmám mellett szeretnék továbbra is aktívan részt venni a közösségi életben, rendezvények szervezésében.

5. Ifjúsági vezetőként/ tanácsos jelöltként egy mondatban mit üzennél a sorsuk iránt érdeklődő vidéki fiataloknak?5

Erre egy gondolattal szeretnék válaszolni, idézve Roosevelt bácsit. Ez az ismertté lett idézet úgymond vezérelvem is egyben:

„Tedd, amit tudsz, ott, ahol vagy, azzal, amid van, és a többivel ne törődj!”