Márciusi Ifjak 2018 – Nagyváradi Római Katolikus Egyetemi Lelkészség laudáció

Márciusi Ifjak 2018 – Nagyváradi Római Katolikus Egyetemi Lelkészség laudáció

2012 októberében, Böcskei László megyéspüspök felkérése nyomán, a Nagyvárad Újvárosi Szent László plébánia keretében újjá alakult a Nagyváradi Római Katolikus Egyetemi Lelkészség.

Az egyetemi lelkészség tagjai minden hétfő este találkoznak, ilyenkor hitoktatásra, különböző csoportos foglalkozásokra, és egyéb ifjúsági programokra kerül sor. A vallásos nevellés mellett a lelkészség nagy hangsúlyt fektet az egyetemisták képzésére, testi, szellemi fejlődésükre. Filmnézés, foci, izgalmas előadások, beszélgetések, fórumok, testileg, lelkileg, szellemileg építő együttlétek: nemzeti és Krisztus-központú megközelítésben.

A szervezeten belül, több kör is működik, mint a Biblia olvasó kör, média csoport, angolcsoport, gasztronómiai csoport vagy éppen a rózsafűzér imacsoport. A szervezet hatékonyabb működését a 2014-ben megalakult Egyetemista Tanács is segíti.

A lelkészség tagjai minden évben közös zarándoklaton vesznek részt (Máriaradna, Máriapócs), ahonnan lelki és közösségi élménnyel gazdagodva térnek haza. De nem riadnak vissza a társadalmi munkától sem. Évente szemétszedési akciót szerveznek és más karritatív jellegű rendezvényeket valósítanak meg.

Ezek közül is kiemelkedik a Bihar Megyei Magyar nyelvű Gyermekotthonok Találkozója. A rendezvény ötletgazdája maga is gyermekotthonban nevelkedett. Az egyetemi lelkészség fiataljai, társuk ötletét azonnal felkarolták és Pék Sándor plébános esperes vezetésével 2013-ban mint egy száz gyerek részvételével első ízben szervezték meg a Gyermekotthonok Találkozóját. Az egyedi kezdeményezésből hagyomány lett. Március 17-én kerül sor a hatodik ilyen jellegű tevékenységre.

A Bihar Megyei Magyar Nyelvű Gyermekotthonok Találkozója egy olyan hiánypótló kezdeményezés, amely egy valós társadalmi igényre ad választ. Ezt igazolja, a résztvevők számának megduplázódása ( évrőr évre közel 200 gyerek érkezik Bihar megye magyar ajkú gyermekotthonaiból), valamint az intézetek lakóinak és vezetőinek pozitív visszajelzései is. Napjainkra, az esemény egy olyan biztos ponttá alakult

a gyermekek és gondozóik életében, ahova örömmel és lelkesedéssel térnek vissza. A találkozó egyúttal egy kommunikációs fórum, hiszen lehetőséget biztosít az intézetek vezetőinek eszmecseréire, a tapasztalatok megosztására.

Az egyetemisták nagy odaadással és lelkesedéssel készülnek erre a karítatív eseményre. Szívesen énekelnek, táncolnak együtt a gyermekekkel, interaktív programokat szerveznek számukra. A gyermekotthonok lakói izgatottan készülnek a találkozóra. Ilyenkor lehetőségük van közös kiránduláson részt venni, megismerkedni és kapcsolatot kialakítani más gyermekotthonban élőkkel. Az otthonok vezetőinek is egy jó alkalom a találkozásra, ahol beszámolnak az intézmény mindennapjairól és a problémákat hátrahagyva egy értékes, élményekben gazdag napot töltenek el a gyermekekkel. A gyermekotthonok lakói pedig egy-egy színdarabbal is készülnek, melyben mindennapjaikról mesélnek.

A Bihar Megyei Magyar Nyelvű Gyermekotthonok Találkozóját évente megszervező fiatalok példát mutatnak emberségből, törődésből és társadalmi szolidarításból.

Kezdeményezésüket és a fiatalok iránti elkötelezettségüket az ……….. kategóriában Márciusi Ifjak díjjal jutalmazzuk.