Várasfenesen táboroztak a cserkészek

Várasfenesen táboroztak a cserkészek

A Bihar Megyei Cserkész Ifjúsági Szövetség (BICSISZ) idén már ötödik alkalommal szervezte meg nyári táborát, több mint kétszáz résztvevővel, akik a megye különböző településeiről érkeztek: Érkörtvélyes, Érmihályfalva, Érsemjén, Szalacs, Ottomány, Margitta, Kiskereki, Érkeserű, Szentjobb, Hegyközcsatár, Köröstárkány és Belényesújlak. A július 1 és 5 között lezajlott rendezvényt a Bihar Megyei Tanács támogatta, a helyszínt pedig a várasfenesi önkormányzat biztosította.

cserkesztabor (4)

Idén a várasfenesi helyszín adva adta a tábor tematikáját, hiszen a tábor nem messze a IV. Béláról elnevezett vár romjaitól épült fel. Béla király idejében, az 1200-as évekbe, amikor Európát és Hazánkat is dúlják a tatárok, védeni kell a hont, így a tábor a „Honvédő” cserkésztábor nevet kapta. A résztvevő cserkészcsapatok hét csoportra (nemzetségre) lettek felosztva, melynek élére egy-egy cserkészparancsnokot (főnemest) neveztek ki.

cserkesztabor (5)

Az első nap a tábor felépítésével kezdődött, ahol még a legkisebb cserkészek is maguk kellett a sátraikat felállítaniuk. A hivatalos megnyitó Borsi Imre Lóránt BICSISZ elnök köszöntőjével kezdődött, majd Halász Ferenc Várasfenes alpolgármestere, mint házigazda üdvözölte a cserkészeket. Ezután ismertetve lett a tábori rend, melynek értelmében, többek között, minden nap reggeli imával és tornával kezdődött, majd ugyancsak imával zárult a nap.

cserkesztabor (6)

Második nap a Bihar Megyei Hegyimentő Szolgálat képviseletében Pintér István igazgató és Nagy Iván hegyimentő látogatott ki a cserkésztáborba, akik elméleti oktatást és gyakorlati bemutatót is tartottak arról, hogy mire kell felkészülni egy hegyi kirándulás alkalmával, valamint ha netán balesett történne, akkor hogyan kell eljárni ebben az esetben.

cserkesztabor (2)

Ugyanezen a napon, 5 helyszínen, forgószínpados előadásokat hallhattak a cserkészek különböző hagyományos mesterségekről. Harmadik nap délelőtt a vezetők egy portyát szerveztek a Béla várhoz, majd délután várasfenesi tájházat látogatták meg, ahol Juli mama (kérte így szólítsák) fogadta és mutatta be a falumúzeumot a népes seregnek.

cserkesztabor (7)

Negyedik nap a különböző vetélkedőké volt a főszerep, ahol a tábor hét nemzetsége mérhette össze erejét elméleti, sport és ügyességi játékok szintjén. Az ötödik és egyben záró napra aktivitásként már csak a váltó futás és a szemétgyűjtés maradt, amiért szintén pontokat gyűjthettek a versenyzők. Végül a tábor Borsi Imre Lóránt ünnepi beszédével zárult, melynek keretében mindenkinek megköszönte az aktív részvételt, külön kiemelve a jelenlevő Horváth Béla alelnök, Bodnár Petra, Munkácsi Zsombor, Széles Csilla, Gliga Judit, Seres Roland, Somogyi Imre, Gálik Gyula, Egyed Csaba, Balog Emőke cserkészparancsnokok és a táborban résztvevő szülők munkáját, valamint Molnár József szentjobbi polgármester sütemény adományát. Utolsó mozzanatként a vetélkedők végeredményének kihirdetése következett, melynek nyertese a Barsa nemzetség lett, vagyis a Köröstárkány és Belényesújlak alkotta csapat, így idén a belényesi medencébe került a BICSISZ vándorkupa, amit egy évig kell őrizzenek, a következő nyári szövetségi cserkésztáborig.