Beszámoló a Bihar Megyei Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács, a Vidéki Ifjúsági Szövetség és tagszervezeteinek éves programtervének megvalósulásáról

A Bihar Megyei Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács (BMTIET), a Vidéki Ifjúsági Szövetség (VIDIFISZ) és a tagszervezetek együttműködéséből létrejött éves programterv rendkívül sokszínű és értékes eseményeket kínált a helyi fiataloknak. A programokat az ifjúság különböző szükségleteinek és érdeklődési területeinek figyelembevételével tervezték, a közösségépítést, személyes fejlődést és aktív részvételt előtérbe helyezve. Az alábbiakban részletesen kitérek az egyes programokra és azok hatásaira.

  1. Családi nap és ifjúsági programok Micskén

Megvalósulási időszak : 2023 szeptember 9.

Résztvevők száma: több mint 450 fő.

A Micskei esemény, melyet a helyi szervezők és a Micskéért Egyesület közös erővel szerveztek, kiváló lehetőséget teremtett a közösségi szellem erősítésére és a családi kötelékek megerősítésére. A rendezvény széles körű programokat kínált a résztvevőknek, a gyermektől a fiatalokig, az érdeklődő családokig. Az eseményen való részvétel ingyenes volt, ezáltal minden réteg számára elérhetővé téve a vidám és közösségi eseményeket. A családi nap és ifjúsági programok különleges élményeket nyújtottak a résztvevőknek. A résztvevőknek lehetőségük volt részt venni szórakoztató és interaktív tevékenységekben, mint például ugrálóvárak, arcfestés, kézműves foglalkozások és lufi hajtogatás. A rendezvény területén kialakított büfék és ételstandok friss és finom ételeket kínáltak. Az esemény zenés és táncos programokkal, élő zenekarokkal fűszerezve emelte a jó hangulatot. Az ifjúsági programokban sportversenyek, workshopok és tréningek szerepeltek, melyek a fiatalok kreativitását, kommunikációs és csapatmunka készségeit fejlesztették. A rendezvény sikerét tovább fokozta a közösségi összetartás, ahol a résztvevők új kapcsolatokat építhettek, barátságokat köthettek és az esemény emlékezetes maradt a helyi közösség számára.

2. VIDIFISZ tanulmányi kirándulások és versenyek.

Megvalósulási időszak: augusztus-november.

Résztvevők száma: kb 130 fő.

A VIDIFISZ tanulmányi kirándulások és versenyek programja szeptember és december hónapokban zajlott Aradon, Déván és Szalontán. A programok célja az volt, hogy izgalmas és interaktív jutalmazó kirándulásokat és tanulmányutakat nyújtson a fiataloknak. Az 1 napos utak lehetővé tették a résztvevők számára, hogy költséghatékonyan vegyenek részt a programokban.

A tanulmányutakra minden érdeklődő fiatal jelentkezését várták, az előzetes tapasztalat vagy tudás nem volt szükséges. A programok változatos tevékenységeket kínáltak, beleértve csoportos kihívásokat, problémamegoldó játékokat és kommunikációs tréningeket. A programok fókuszában a résztvevők együttműködési készségeinek erősítése, valamint kellemes és felejthetetlen élmények nyújtása állt.

3. Érmelléki gyerek nyári tábor Érmihályfalván

Megvalósulási időszak 2023. augusztus 8-11.

Résztvevők száma: 70 fő.

Az Érmelléki gyerek nyári tábor egy négy napos, izgalmas élményt kínált az Érmihályfalvi és környező településeken élő gyerekeknek. A tábor célja a gyerekek számára lehetőség biztosítása arra, hogy kibontakoztathassák tehetségüket, élvezzék a nyarat és együtt élvezhessék a természet szépségeit.A tábor különböző sportágakban, kézműves foglalkozásokban, kreatív és művészeti tevékenységekben nyújtott lehetőséget a résztvevőknek. Az éjszakai tábortűz mellett tartott beszélgetések és közös éneklések erősítették a tábori közösség összetartozását. A tábor interaktív oktatási programokat is tartalmazott, amelyek hozzájárultak a gyerekek ismeretanyagának bővítéséhez és az önismeretük fejlesztéséhez.

A tábor pozitív hatásai hosszú távon is érezhetők, hiszen a résztvevőknek lehetőségük nyílt megismerni a társas kapcsolatok fontosságát és erejét. Az egyéni igényekre szabott programok és az együtt töltött idő segített az empátia és a tolerancia kialakulásában.

4. Ifjúsági iroda rendbetétele

Megvalósulási időszak Érmihályfalván október – december.

Résztvevők száma: 35 fő.

Az Ifjúsági iroda rendbetételének programja Érmihályfalván az önkéntesek és a helyi közösség összefogására épült. Az ifjúsági iroda fontos szerepet játszanak a fiatalok életében, és a program célja az volt, hogy ezeket az irodákat modernizálja és jobban hozzáférhetővé tegye a fiatalok számára.nA rendbetétel során az épületek esztétikai megújításától kezdve az infrastruktúra fejlesztéséig számos területen történtek változások. Az önkéntesek a festéstől kezdve az elektromos és vízvezeték rendszerek felújításáig különböző feladatokban segédkeztek. A programban való részvétel nemcsak az irodák modernizálását eredményezte, hanem közösségépítő hatása is volt, hiszen a fiatalok, szülők, önkéntesek és helyi vállalkozók együttműködtek.Az iroda modernizációja lehetővé tette az online események, képzések és tájékoztató programok szervezését, így könnyebben elérhetővé váltak az információk és lehetőségek a fiatalok számára. Az irodák a fejlesztéseknek köszönhetően a közösség új központjaivá váltak, ahol a fiatalok kreatívan és fejlődésorientált módon tölthetik idejüket.

5. Csapatépítő és tagtoborzó az Ottományi kúriánál és kalandparkban

Megvalósulási időszak augusztus – október

Résztvevők száma: 120 fő.

Az Ottományi kúria és kalandpark csapatépítő és tagtoborzó eseménye egy olyan különleges lehetőség volt, amely a hátrányos helyzetű vidéki fiataloknak nyújtott inspirációt és motivációt. A program a természetes környezetet, a kalandot és a közösség erejét kombinálta, így felejthetetlen élményekkel gazdagítva a résztvevőket. A helyszín, az Ottományi kúria és kalandpark, mesés vidéki környezetben található, ami magával ragadta a fiatalokat. Az esemény csapatépítő és kalandjátékai nem csak szórakoztatóak, de kihívásokkal teli feladatokat is tartogattak. Az akadálypályák és kalandjátékok fejlesztették a résztvevők csapatmunkáját, problémamegoldó képességét és önbizalmát. A program által nyújtott pozitív élmények és tapasztalatok inspirálták és motiválták a fiatalokat, hogy aktívabb szereplői legyenek saját közösségüknek és társadalmuknak. Az esemény erősítette az együttműködést, csapatszellemet és a közösségi szolgálat fontosságát, így hosszú távú hatása van a résztvevők életére és a vidéki közösségek fejlődésére. A résztvevők a kaland mellett egy meleg ételt és a szervezet logójával ellátott pólót kaptak.

6. Prevenciós előadások

Megvalósulási időszak :szeptember – november.

Résztvevők száma: kb. 270 fő.

A prevenciós előadásokat a Keep Hope Alive Egyesület szervezte meg Érmihályfalván és Margittán, ahol három magyar iskolában kerültek megvalósításra. A programok célja a prevenció főként alkohol és drogfogyasztás területén, de az előadások kitértek a biztonságos közlekedésre is.

A programokat az RMDSZ Ügyvezető elnöksége támogatta.