Biharország, szép hazám

Biharország, szép hazám

A Vidéki Ifjúsági Szövetség folyó év november 23.-án szervezte meg a „Biharoszág, szép hazám” elnevezésű honismereti vetélkedőt, melynek helyszíne Margitta volt.

A vetélkedő elsőre május közepén lett meghírdetve, de kezdeti nehezségek miatt és az egyesületben történt változások miatt el lett halasztva november hónap végére. Az első körüzenet után 8 darab 5 fős csapat jelentkezett.

A vetélkedő megnyitóján Demian Zsolt VIDIFISZ ügyvezetőelnök köszöntötte a fiatalokat. Beszédében kitért arra  hogy, nagyon örül az ilyen fajta vetélkedőknek és nagyon fontosank tartja, hogy a mai fiatalok minél többet tudjanak meg, szükebb értelemben vett hazájukról, Biharországról. Ezáltal, ha bárhova is elkerülnek, el tudják majd mondani, hogy milyen gazdag e vidék, úgy történelni emlékhelyek illetve épületek, mint földrajzi tájak szempontjából.

A vetélkedő zsűrijében négy pedagógis foglalt helyet a margittai iskola részéről.

A vetélkedő egyedisége abból fakad, hogy nem egy előre megadott könyvészetböl kellett készülniük a csapatoknak, hanem egyrészt saját településüket mutatták be, másrészt pedig a játékos feladatok során miközben vetélkedtek tanultak a fiatalok egymástól, vagy épp a feladványokból.

A közel 3 órán át tartó verseny után következett a jól megérdemelt ebéd, majd az eredményhírdetés. A szoros versenyben az monospetri i fiatalok végzett az első helyen, másodikok lettek az diószegi fiatalok, mig a harmadik helyezést a fiatalok érszalacs csapata szerezte meg.

Az eredményhírdetést követően viszont senki sem távozott keserű szájízzel, hiszen mindenki ajándékot, oklevelet és egy pólót vihetett haza.

A programot a Communitas Alapítvány támogatta.