Márciusi Ifjak 2018 – Boda Brigitta laudáció

Márciusi Ifjak 2018 – Boda Brigitta laudáció

Az a személy, aki jelen eseményen a Márciusi ifjak díjat kapja igazán rászolgált erre a kitüntetésre. Önkéntes, pedagógus, az ifjúság képviselője. 1991-ben született érmihályfalvi lakos, aki tanulmányait Nagyváradon folytatta közgazdaságtan és pedagógia területeken. Egyetemi évei alatt meghatározó személy a diáktanácsban, vezető tisztséget tölt be már az első év után. Nevéhez nem csak a szórakoztató programok, hanem tudományos versenyek, egyetemi nyílt napok, népszerűsítő körutak is fűződnek, ösztöndíjak elbírásában is segítséget nyújt.

Mester képzési tanulmányai alatt hazaköltözik érmihályfalvára, ahol pedagógusként kezdi el a helyi életet, kiemelten az ifjúsági éltet szervezni. Eltökélt céljának tekinti, hogy a fiatalok olyan oktatásban részesüljenek, amely nem csak minőségi elméleti tudást biztosít számukra, hanem gyakorlati szempontból is bemutatja számukra a szakma rejtelmeit.

Ebben az időszakban csatlakozik a helyi Érmihályfalvi Ifjúsági Szervezethez, amelynek vezetését pár év elteltével át is vállalja. Képzéseket szervez, felméréseket készít, adományokat gyűjt, karácsonyi és ünnepi programokat szervez a helyi hátrányos helyzetű fiataloknak, táborokat rendez, képzések keretében igyekszik a fiatalokat tovább képezni. Versenyekre jár, önkéntes szakmai gyakorlatot végez nyáron diákjaival Magyarországon. Számára diákjai a „gyermekei.”

Aki őt ismeri, tudja, hogy személyében egy érdeklődő, az újdonságok iránt fogékony, tanulásra kész fiatalt ismerhet meg. Kommunikációs készsége, a feladatokhoz és tanulmányai végzéséhez való hozzáállása minden tekintetben kiemelkedő.  Tudhatjuk, hogy ha valamiben megállapodunk vele, akkor az részéről felelősségteljes vállalás, és hiba nélkül el lesz végezve a vállalt feladat. Számtalan esetben nyújtott társainak segítséget teljesen spontánul, illetve barátainak is támasza volt több esetben. Ez a fajta segítőkészség nem csak személyiségéből, hanem neveltetéséből is ered.

Szakmai szempontból igényesség és alaposság, közösségi szempontból magas fokú szolidaritás jellemzi. Amellett, hogy képességei kiemelkedőek, képes ezeket bölcsen használni és saját tehetségét a közösség javára fordítani. Kifogástalan magatartású, visszafogott ám ugyanakkor határozott álláspontokat képviselő fiatal.

Kreatív, csapatember, akiben sok lehetőség rejlik. Magánéletében komoly elvárásokat támaszt, ebből is a szakma iránti erős motiváltsága tükröződik. Kitartó és sikerorientált, ezek a jegyek teszik alkalmassá akár egy csapat vezetésére is. Hatalmas energiát fektet be a közösség számára rendezett eseményekbe. Az önkéntességet szakmai fejlődésében is felhasználja, szakmai kompetenciáit a pályázatírásban kamatoztatja. Emelett szülőföldjéhez és környezetéhez hű, hagyományápoló és a kultúra iránt nagy érdeklődést tanusít.

A díjat átveszi Boda Brigitta.